Al·legació patrimoni casc antic de Bellvei

El/la sotasignat/da,………………………………………………………………………………………, major d’edat, amb NIF…………………………, resident al carrer………………………………………………………………… de la població de ………………………………………………………, codi postal núm. ………………….en relació a la Modificació Puntual de les Normes Subsidiàries del Planejament de Bellvei, aprovada inicialment i publicada en el núm. 5.232 del DOGC el dia 9 d’octubre de 2008, dins del termini d’un mes d’exposició al públic

MANIFESTO:

Que durant molts anys l’activitat de l’equip de govern per a conservar i potenciar el casc antic ha estat més aviat escassa. El fet que des del 1977 hi ha les mateixes normes urbanístiques que regulen el casc antic n’és un exemple.

També es pot considerar deixadesa política que, a partir del 2002 l’ajuntament aprova una modificació general de les mateixes normes, que preveu el desenvolupament d’un Pla Especial de Protecció i la redacció d’un catàleg de patrimoni, pels quals es pot optar a la possibilitat de protegir el casc antic, però que l’equip de govern fins ara no ho ha executat.

Tenint en compte que des fa 30 anys –des que són vigents les normes del casc antic– s’han produït canvis substancials funcionals, tecnològics, de mobilitat, socials i culturals, que han transformat radicalment l’escenari urbà dels centres de les poblacions i que la situació dels quals ha passat, de ser la part més degradada i obsoleta dels pobles, a convertir-se en el centre vital del sòl urbà i ha ser considerats símbols emblemàtics de la seva història, el seu patrimoni i referent de la seva evolució urbana.

Que no és acceptable considerar el casc urbà tan degradat com per no fer-hi res i deixar-ho en mans de les promocions privades alienes que proposen models densos de “poble espanyol” –el cas de cal Ponico que passa d’un habitatge a 16 o el de l’illa triangular del carrer Montserrat– on hi ha cases que tenen una història i que conté una arquitectura encara avui dia digna. Els centres històrics ben conservats poden ajudar a mantenir la seva personalitat com a nucli urbà i foragitar el perill de què el poble sencer es converteixi en una ciutat dormitori ordinària.

Que tot i la degradació soferta fins ara cal considerar el casc antic, no només des del punt de vista de l’estat del seu patrimoni arquitectònic, sinó també des de la seva presència urbana, el seu paisatge de carrers, i extraure, del seu actual teixit esmorteït i deformat, l’essència de la seva història reflectint-la, no tan sols en la conservació dels seus edificis, sinó en refer de manera contemporània el paisatge dels seus espais públics.

També cal fer menció del paper important que exerceixen els jardins interiors de les grans finques que encara resten en el centre urbà. A més del paper d’evitar la densificació total de les illes urbanes atapeïdes i sense vegetació –les normes contemplen construir la totalitat dels patis d’illa en planta baixa– tenen un paper de qualitat ambiental dels patis interiors d’illa, i és un tret característic propi d’aquest espai urbà.

Tots aquests arguments, d’una importància cabdal per recuperar el patrimoni col·lectiu del centre històric, no poden ser assumits amb una simple modificació d’un parell d’articles de les normes sinó que la complexitat del tema requereix d’un estudi acurat de la situació en què es troba el casc antic, amb un debat paral·lel que tothom qui vulgui, pugui opinar, ja que es tracta d’un patrimoni comú i la intervenció requereix d’un debat seriós i profund.

DEMANO

Que no s’aprovi provisionalment la present modificació de normes i iniciï un procés de desenvolupament del planejament més ampli en la seguretat que serà més positiu pel conjunt del poble de Bellvei.

Amb la confiança que respondrà positivament a aquesta demanda el saluda atentament

a …………………….,……….d………………………. 2008

Signatura

Sr. Alcalde-president de l’ajuntament de Bellvei

Plaça de l’Església, núm. 1 Bellvei 43.719 Penedès

Deixa un comentari